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INTERPRETATION IC 135-2008-6 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2008 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: October 28, 2010 

 
Request from:  René Kälin (rene.kaelin@siemens.com), Siemens Schweiz AG, Building 
Technologies Division, International Headquarters, Gubelstrasse 22, CH-6301 Zug, Switzerland.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the change of requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Addendum l to ANSI/ASHRAE Standard 135-2008, Section 1 and 
ANSI/ASHRAE Addendum  v to ANSI/ASHRAE Standard 135-2008, Section 3, relating to the 
support of the BIBB NM-CE-A in the device profile B-AWS. 
 
Background:   
In Addendum 135-2008l an additional device profile B-AWS is specified for an advanced 
workstation. The BIBBs of the B-OWS device profile are reduced to get a device profile with 
limited capabilities in relation to B-AWS. With this the BIBB NM-CE-A was moved from B-
OWS to B-AWS together with other BIBBs of the section Device & Network Mgmt (e.g. DM-
DCC-A, DM-BR-A, ..). 
 
In Addendum 135-2008v Section 3 the BIBB NM-CE-A shall be removed from the device 
profiles because of the following reason (see rationale): 'The PTP connection establishment 
mechanism has identified deficiencies in certain situations. Until those deficiencies are 
addressed, the requirement for the inclusion of the PTP connection establishment BIBBs is 
removed. 
 
It is not obvious if the BIBB NM-CE-A has to be supported for the device profile B-AWS or not. 
 
Interpretation:  The BIBB NM-CE-A is not required for the device profile B-AWS. 
It is not intended to keep or reintroduce the BIBB NM-CE-A for the device profile B-AWS. 
Even it is not explicitly stated in Addendum 135-2008v Section 3, removing the BIBB NM-CE-
A has to be applied to all device profiles. Neither the rational nor the change to the table implies 
a restriction for specific device profiles. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes. 


